Ha nem tudod, hol is kezdj bele a témába, akkor jó helyen jársz

Megosztunk Veled pár alapfogalmat, amit jó ha ismersz. 

Alapfogalmak

Van pár kifejezés, amivel jó ha tisztában vagy mint szülő/pedagógus, ha digitális tudatosságra törekszel.

Cyberbullying

Avagy interneten történő zaklatás, csúfolás, kiközösítés, megfélemlítés, de ide sorolhatjuk az intim képek megosztását is. Az online zaklatás általában offline térben indul, de szemben az iskolai bántalmazással, nincsen fizikai határokhoz kötve, gyakorlatilag folyamatosan tart, akár a nap 24 órájában. A cyberbullyingnak súlyos negatív hatása lehet az áldozat lelki egészségére.

Predátor/Grooming

Groomingnak nevezzük azt, amikor valakit, akár felnőttet, akár gyermeket becserkésznek, behálóznak. Ez a bántalmazás egyik formája. A bizalom kiépítése után a cél, hogy a bántalmazó valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá az áldozatot, például, hogy intim képet küldjön magáról, de olyan eset is van, amikor a bántalmazó küld magáról szexuális tartalmú fotót, videót. Egy támogató családi háttér nélküli gyermek sokkal könnyebben válik áldozattá.

Sexting

Szextingnek nevezzük azt, amikor szexuális jellegű tartalmakat (fotó, videó) küld valaki magáról telefonon, emailen, chatben stb. A szexting egy igen népszerű jelenség a mai fiatalok körében, ezért minél korábban érdemes egy gyermekkel arról elbeszélgetni, hogy melyek az online tér veszélyei, hogyan tudja magát megvédeni az interneten. Ez azért is nagyon fontos, mert a hatályos jogszabályok értelmében meztelen képeket egymásnak küldözgető kamaszok akár büntetőügybe is keveredhetnek gyermekpornográfia vádjával

Fake News

A hoax vagy fake news jelentése átverés, megtévesztés, rászedés, álhír, stb. Egyik céljuk elhitetni egy célközönséggel, hogy valami, ami hamis, valójában igaz. Az internetes marketingben a legelterjedtebb hoax-ok vírusok és lánclevelek formájában vannak jelen. A másik céljuk hogy minél több személyhez eljussanak.

Adatvédelem

Legyen szó az érintettel kapcsolatba hozható bármilyen adatról - különösen a neve, elérhetőségei, helymeghatározó adatok, bankkártya adatok, személyes fényképek, videók. Ezek kiszivárgásával komoly veszély fenyegeti a felhasználó anyagi, mentális, fizikai azonosságát.

Szeretnél felkészültebb lenni?

Adunk 2 ingyenes eszközt, amivel máris digitálisan körültekintőbbé válhatsz Te magad vagy az egész család. Kattints a lentiek közül arra, ami Neked most segítene.

További hasznos információkért iratkozz fel!